Pojďme si odpočinout k vodě

t_40_cmsico

Je na čase se na všechno vykašlat a věnovat se chvíli tomu, co nás dělá šťastnými…

¨Zima je většinou časem pro nedodělané práce doma, pověšení skříněk, které slibujeme už půl roku ženě. Úklid garáže, který slibujeme už půl roku sobě. A další nutné drobnosti, které rádi uděláme, abychom nasbírali pomyslné body a argumenty, které použijeme jako zbraň při prvních vycházkách na jaře, kdy už to doma prostě nejde vydržet.
Poslední dvě jara navíc zasáhla pandemická situace, která nám na psychice během zimy rozhodně nepřidala. No a letos k tomu všemu ještě válka… Jakoby toho bylo málo.
Ale stačilo! Musíme si dát přeci hlavy do pořádku, vyčistit mozkovny, vyprat nervy a najít zase vnitřní klid, který nás udrží duševně naživu. A kde jinde to můžeme zvládnout, než u vody? A je jedno, jestli máte nejraději své tajné místo u řeky, anebo si rádi pokecáte s kolegou vedle u malého rybníka za vsí. Je potřeba sbalit věci a jít k vodě. Světové problémy stejně nevyřešíme, ani neovlivníme a těch svých máme každý jistě na rozdávání. U vody na ně ale můžeme na chvíli zapomenout způsobem, jakým to dokážeme jenom my, rybáři.

DSC_5116

Říká se, že je nejlepší na začátku sezony používat menší, měkčí nástrahy, které jsou zárukou více záběrů. Ano, ale co když je ve vodě tolik malých ryb, že ty malé nástrahy budou spíše na škodu? Stejně nakonec sáhnete po tvrdší kuličce 24 mm s příchutí, o které víte, že je selektivnější, jako například GLM Krill anebo GLM Squid.

Říká se, že na jaře nejlepší hledat kapry na mělčích místech. A co když jsou mělká až moc? Co když díky desítkám aktuálních faktorů budou všechny ryby na hloubce?

IMG-3707

Říká se, že v chladné jarní vodě je nejlepší krmit jenom malinko, anebo vůbec. Co když ale zrovna na Vaší vodě během Vaší vycházky budou kapři hladoví jako nikdy? A budou chtít žrát jako najatí?

Napovídá se toho hodně… Existuje spousta rad a tipů. Triků a tajných návodů. Ale stejně si na to musíme všichni přijít sami. Vyzkoušet si to a to. Těšit se z úspěchů a brát si ponaučení z prohry, která jistě přijde a nevyhne se jí nikdo z nás. Ať už chytáte ryby první sezonu, anebo klidně 40 let. Stejně občas dostanete od kaprů za vyučenou. Ale sledovat u toho probouzející se přírodu, každé ráno více zelené rostliny a první pavučiny mezi nimi. Poslouchat ptáky, kteří budou každým dnem začínat hnízdit. Sledovat jejich námluvy a pít přitom z hrnku oblíbené kafe. To je ten klid, to je ta svoboda, kterou všichni chceme. A potřebujeme. Tam je naše duše opravdu klidná a pokojná.
Alespoň do doby, než přijde záběr a srdeční frekvence zase vyletí :)

Martin_Mrazek_river_Scopex_Squid_20mm_Bottombait (1)_1

Neseďte doma. Bez ohledu na počasí. Běžte k vodě.
Chytejte ryby a dělejte chyby… Protože o tom je náš rybářský život…

#zijemekaprarinou
#jedentymjedenzivot